resepi

fettucine with chicken yougart
resepi asal: icip-icip, AFC


bahan:
4  atau 5 kepak ayam -potong kecil-kecil
1 gelas plain yougart
1 sudu teh cili parika
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh lada hitam
1 biji perahan lemon
1/2 kiub ayam
garam
gula
sedikit serbuk kunyit
sedikit rosemary
4 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1/2 gelas susu rendah lemak
minyak zaitun
fettucine - terpulang berapa banyak yang dimahu
air

cara:
mula-mula perlu perapkan ayam. ambil mangkuk sederhana, masukkan yougart + perahan lemon + cili paprika + lada hitam + kiub ayam + serbuk ketumbar + sedikit garam + sedikit gula + sedikit kunyit dan rosemary.  masukkan ayam dan gaul sebati. kemudian tutup dengan plastic warp dan simpan di peti sejuk selama lebih kurang 4 atau 5 jam. bila da perap, panaskan kuali dengan minyak zaitun dan gorengkan ayam sehingga masak.  untuk fettucine, didihkan air dalam periuk. kemudian masukkan fettucine. sukatan air bergantung kepada banyaknya fettucine tu ya. biarkan sehingga masak. masukkan sedikit minyak zaitun bagi mengelakkan fettucine melekat. kemudian angkat dan toskan. masukkan minyak lebih gorengan ayam tadi ke dalam kuali. tumis bawang putih + bawang besar. masukkan susu dan tunggu mendidih barulah masukkan fettucine dan gaul bersama. masukkan sedikit garam. angkat dan hidangkan bersama ayam tadi.

No comments:

Post a Comment